Som Lundabo och därmed skåning ökar kravet något på att få till en någorlunda personlig bild till temat Skånsk. Skulle jag vara lite trist och tråkig kunde jag ju valt vilken bild som helts för alla mina bilder har ju varit skånska till sin karaktär 😉 Men så fantasilös ville jag inte vara.
Har grubblat en del på vad som är lämpligt motiv för Skånsk; landsvägar, skördar, gäss, öppna landskap var alla goda kandidater men vinnare blev Spiddekagan. Skånskt så det förslår J Skånsk spiddekaga är ett skyddat livsmedelsnamn inom EU, vilket innebär att det måste tillverkas i Skåne för att få bära namnet.
Spiddekaga tillagas av ägg, socker och potatismjöl och smeten ringlas sakta över ett roterande träspett. Gräddningen sker över öppen eld eller över gasollågor. Tillagningen tar flera timmar.
Spiddekagan på bilden är i början av gräddningen och är fotad på dagens besök på Skördefest Österlen. Skördefesten gick av stapeln i Svenstorp, utanför Ystad. Skördefesten var ett trevligt, spännande och intressant evenemang. De visade hur skörd och tröskning utvecklats genom åren. Olika traktorer, redskap m.m. visades upp. Lokala bagerier, köttproducenter och gårdar sålde sina varor. Väldigt imponerande att se samlingen av gamla redskap/maskiner och hur välbevarade de var. Riktigt trevligt och många bra fotoögonblick 😉 fortsättning följer……..
oj så många bilder du måste ha klickat fast!! ,-))
men den här kakan tror jag har stått ett bra tag där så den vill jag inte smaka på 😉
Ja spiddekagan är verkligen skånsk. Intressant att se hur de görs
EN av Sveriges annorlunda smakupplevelser 😉 Jag kan inte bestämma mig för om jag tycker spättkaka eller inte … Måste nog testa några gånger till 😉
http://fototrillian.blogspot.se/
Jag har aldrig smakat, men intressant att få reda på hur det går till.
Bra val av bild för temat skånsk. Jag tycker det är rätt gott faktiskt, kul att se hur de tillagas.
Härlig bild med den gamla spisen! festlig form på kakan!