198: 269 Skånsk

Som Lundabo och därmed skåning ökar kravet något på att få till en någorlunda personlig bild till temat Skånsk. Skulle jag vara lite trist och tråkig kunde jag ju valt vilken bild som helts för alla mina bilder har ju varit skånska till sin karaktär 😉 Men så fantasilös ville jag inte vara.

Har grubblat en del på vad som är lämpligt motiv för Skånsk; landsvägar, skördar, gäss, öppna landskap var alla goda kandidater men vinnare blev Spiddekagan. Skånskt så det förslår J Skånsk spiddekaga är ett skyddat livsmedelsnamn inom EU, vilket innebär att det måste tillverkas i Skåne för att få bära namnet.

Spiddekaga tillagas av ägg, socker och potatismjöl och smeten ringlas sakta över ett roterande träspett. Gräddningen sker över öppen eld eller över gasollågor. Tillagningen tar flera timmar.

Spiddekagan på bilden är i början av gräddningen och är fotad på dagens besök på Skördefest Österlen. Skördefesten gick av stapeln i Svenstorp, utanför Ystad. Skördefesten var ett trevligt, spännande och intressant evenemang. De visade hur skörd och tröskning utvecklats genom åren. Olika traktorer, redskap m.m. visades upp. Lokala bagerier, köttproducenter och gårdar sålde sina varor. Väldigt imponerande att se samlingen av gamla redskap/maskiner och hur välbevarade de var. Riktigt trevligt och många bra fotoögonblick 😉 fortsättning följer……..

6 tankar på “198: 269 Skånsk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.