Deckare med stänk av beteendevetenskap

För andra gången får vi stifta bekantskap med Thomas Eriksons karaktärer, polisen Nina Mander och konsulten Alex King. En ung kvinna blir våldtagen av ett flertal män. Hon är beslutsam i sin strävan efter upprättelse. Dock är själva våldtäkten bara början på den förnedring hon kommer utsättas för. Det stora eldprovet blir att fullfölja rättegången. Bokens fokus ligger på själva rättegångsprocessen. Thomas Erikson har till viss del använt sin konstnärliga frihet till att gestalta en svensk rättegång. Men trots detta beskrivs de olika personernas del på ett trovärdigt och levande sätt.

Det är en skickligt skriven bok men många olika dimensioner. Alex King är beteendevetare och arbetar som konsult främst inom gruppdynamik. Thomas Erikson skiljer sig från mängden av svenska deckarförfattare på så sätt att hans böcker fokuserar mycket på hur olika människor förhåller sig till varandra. Jag tycker att det är just detta faktum som gör hans böcker intressanta och lite annorlunda. Många intressanta vinklar och tankegångar. Det är en tänkvärd skildring om hur bra respektive dåligt det kan bli om människor med olika infallsvinklar skall fungera i ett sammanhang och föra en process framåt. Till viss del kan Illdåd ses som en ”fackbok” om gruppdynamik 😉

Jag tycker att Thomas Erikson tillför den svenska deckargebiten en fascinerande vinkel och står ut från mängden på ett positivt sätt. Tyvärr är dock inte Illdåd lika bra som sin föregångare, Bländverk, men den är läsvärd.

Ett stort plus och en anledning till att köpa boken är att Thomas Erikson skänker en del av intäkterna till brottsofferjouren.

Thomas Erikson – Illdåd får betyget 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.