Tisdagstema – Hobby

Veckans tisdagstema är hobby. Det är med stor iver jag ser fram emot att besöka mina tisdags kombattanters bloggar för att se hur de tolkat temat. Jag har fyra fritisintressen som upptar min tid så jag fick fundera en stund här på morgonen vilket av dem som bäst skulle passa till temat. Eftersom jag deltar i fotoutmaning är väl fotointresset ganska självklart 😉 Resor är en annan sysselsättning som jag gärna hänger mig åt, små utflykter i vardagen som varvas med stora äventyr ute i världen. Golf är en annan aktivitet som berikar mitt liv men jag hade en bild från golfbanan för två veckor sedan så det intresset gick bort från dagens illustration. Sedan har vi mitt fjärde intresse, kanske det som upptar mest tid i min vardag, Böcker. Förutom själva läsningen som berikar, fungerar som förströelse och avkoppling så lägger jag ner en hel del tid på ”detektivarbete” för att hitta nya författare och böcker som framöver kan förgylla min tillvaro. Tips från omgivningen är guld värda.

I början av sommaren läste min mamma en bok som hon talade sig varm för. Hon beskrev den som en av de bästa hon någonsin läst och rekommenderade mig att läsa den. Man ska alltid lyssna på sin mamma så förra veckan gav jag mig i kast med boken. Mästerverket var Markus Zusak´s, Boktjuven.

Boktjuven utspelar sig i Tyskland under andra världskriget och handlar om nio åriga Liesel Meminger. Liesel lämnas till en fosterfamilj för att undkomma koncentrationslägret. Hon stjäl böcker från nazisternas bokbål som hon sedan läser i familjens källare. Böckerna bli betydelsefulla både för henne men även för omgivningen.

Det är en otroligt varm och kärleksfull skildring. Många av karaktärerna har hårda skal men under ytan flödar omtänksamhet och hänsynsfullhet. Jag blir berörd av det jag läser och känslan sitter kvar långt efter att sista sidan är utläst. Det är en bok som väcker tankar och läsaren lämnas inte oberörd. Boken är skriven på ett litet ovanligt sätt och det tog ett antal sidor innan jag förlikade mig med berättartekniken. Markus Zusak har ett bra flyt i sitt språk. Han blandar stor tragedi med humor och värme. Vid några tillfällen var inte mina tårar långt borta. Det här är en bok som jag gillar mycket, dock fanns ett segt parti i mitten på boken som satte ner helhetsbetyget.

Jag vill instämma med texten av SvD på framsidan av pocketupplagan: ”Köp den, låna den eller stjäl den, men framför allt: Läs den!”

Markus Zusak – Boktjuven får betyget 4.

16 tankar på “Tisdagstema – Hobby

 1. Att läsa är fantastiskt avkopplande – man försvinner i en annan värld. Det är inte samma känsla tycker jag när man lyssnar på ljudböcker, så det gör jag inte så ofta.
  Den här boken är mycket bra, läste den i vintras.

 2. Här känner jag verkligen igen mig! Hrm, i allt annat är golfintresset då… men älskar verkligen böcker. Slukar ett par i veckan när det är ”som värst”, beror lite på hur tjocka de är förstås. Boktips kan man aldrig få för många av så här kommer sommarens bästa (enligt mig): Agaat av Marlene de Niekerk och De obotliga optimisternas klubb av Jean-Michel Guenassia. Boktjuven tyckte jag var läsvärd absolut men blev kanske inte riktigt lika exalterad som en del recensenter. Kanske var mina förväntningar för höga.

  Om du ha fler boktips kan du kika in här (min virtuella bokhylla):
  http://www.goodreads.com/review/list/12473959-jo-hanna?shelf=top-2012

 3. Ja vad vore mänskligheten utan böcker. Att läsa är både ett sätt att fly verkligheten en stund, samtidigt som man förhoppningsvis lär sig en himla massa.

 4. Helhjärtat hänger jag med på dina passioner (utom golfen, tar ett dopp istället). Tack för boktipset, läste med stort intresse, alltid kul att höra vad andra uppskattar och varför!

 5. Att läsa är underbar avkoppling och jag har alltid en bok till hands. Den här boken ska jag absolut läsa. Du brukar ju rekommendera bra böcker så jag litar på dig även denna gång.
  Annars delar jag dina övriga hobbys också, både golf, fota och resa. Snart är det dags igen för nästa resa. Om 6 dagar är jag i London igen. Längtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.