Fem nya deckare

Sista tiden har högen av lästa böcker bara växt och växt. Jag inte hunnit recensera dem i samma takt som jag läst dem. Här är fem trevliga och lättsamma deckare. För mig sedan tidigare helt okända författare men några av dem var riktiga lyckoträffar.

Elias Palm, Corpus Delicti handlar om rättsläkaren Ella Andersson. Hon är uppväxt i de fina salongerna men har väldigt svårt att komma överrens med sin egensinniga mormor och mamma. En dag får hon in ett fall med koppling till hennes eget förflutna.

Elias Palm är en helt ny bekantskap för mig. Fick vetskap om honom via sidan, Deckarhuset. Men från första sidan är jag fast. Det är trevligt, spännande och småroligt. Jag är fängslad och vill ha mer! Elias Palm skriver med små underfyndigheter och har ett levande språk. Då Elias Palm själv arbetar som rättsläkare i Lund blir det trovärdigt och man får som läsare inblick i en värld som är okänd för de flesta av oss. Det finns även en andra bok ute, den utkommer i pocker i början av 2013. Jag kan knappt vänta!

Elias Palm – Corpus Delicti får betyget 4.

_________________________________________________________________________Magnus Zaar, Den nakne ambassadören, är ännu en debutant som jag vill ha mer av. Boken utspelar sig i Sverige och Östkongo och den diplomatiska världen. Ambassadören i Östkongo försvinner och den unga UD anställda Clara Fabre får i uppdrag att åka över för att mörka historien. Clara är en ung ensamstående mamma mitt i karriären som under inga omständigheter låter jobbet stå tillbaka.

Det är en välskriven, händelserik och tillspetsad historia som utspelar sig i en fängslande miljö. Jag gillade det jag läste och kan varmt rekommendera boken. Även om historien är påhittad kan jag tänka mig att den har viss anknytning till verkligheten. Den handlar om det politiska spelet och människans strävan att sko sig på andra människors utsatthet.

Magnus Zaar – Den nakne ambassadören får betyget 4.

_________________________________________________________________________Hjorth Rosenfeldt, Det fördolda har gått som TV-serie med Rolf Lassgård i huvudrollen. När den gick på TV var jag inte övertygad. Den var ganska mörkt filmad och tvärtemot de flesta andra har jag lite svårt för Rolf Lassgård 😉

I det fördolda får vi för första gången stifta bekantskap med den säregne och lite överlägsne kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Av en ren händelse kliver han in i utredningen gällande dödsfallet av en ung man. Pojken hittas i ett kärr med hjärtat utskuret ur kroppen. Den lokala polisen vänder sig till riksmordkommissionen för att få hjälp med att lösa fallet.

Det är en riktigt välskriven och spännande roman med välbeskrivna karaktärer. Jag upplever boken som en synnerlig bladvändare och läste den i ett svep. Även här ser jag fram emot att fortsätta min bekantskap med Hjorth Rosenfeldt. Till min glädje ligger bok två på sängbordet och väntar.

Hjorth Rosenfeldt – Det fördolda får betyget 4.

________________________________________________________________________Tove Alsterdals Kvinnorna på stranden handlar om tre kvinnor som är med om händelser som för all framtid förändrar deras liv. Deras vägar korsars och de blir medvetna om att ett människoliv har ett pris och allt kan köpas för pengar.

Svenska Terese är på semester med sin pappa i södra Spanien. En morgon vaknar hon på stranden omedveten om de senaste timmarnas händelser. Bredvid henne ligger liket av en afrikansk man. Vem är han och vilken relation har han till Terese? Samtidigt på en annan strand smyger en kvinna i land. Hon har smugglats över havet och räddats ur vågorna. Hon är ett bevis på att ett människoliv inte är mycket värt när smugglarna väl fått sin betalning. På andra sidan Atlanten försöker Ally få tag på sin man som befinner sig i Paris på arbete. Maken är välkänd journalist och har åkt till Paris för att skriva om människohandel och slaveri. Han är spårlöst försvunnen.

Kvinnorna på stranden är en spännande och tänkvärd thriller. De tre kvinnornas öden vävs samman på ett bra och intressant sätt. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken och ser fram emot att läsa mer av Tove Alsterdal. Detta är hennes debutroman och det finns ännu en bok av henne ute i handeln. Bok två kommer i pocket inom kort.

Tove Alsterdal – Kvinnorna på stranden får betyg 3.

________________________________________________________________________Margaret Murphy, Gömd i mörkret handlar om den unga och framgångsrika advokaten Clara. En dag kindnappas hon framför ögonen på sin dotter och hålls inlåst i en källare. Polisen söker ett samband med den pågående rättegången där Clara är åklagare. Men de famlar och hittar inget samband i det uppmärksammande målet. De måste därmed vidga sina sökningar och finna svaret på annat håll.

Det är en bok som fyller sin funktion som tidsfördriv. Den är lagom spännande och givande medan man läser boken. Dock faller den snabbt i glömska. Skulle någon fråga mig om detaljer om boken om en månad kan jag i ärlighetens namn inte svara på sådana 😉

Margaret Murphy – Gömd i mörkret får betyget 2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.