Hjorth Rosenfeldt – Fjällgraven

Som jag skrev förra helgen gav jag mig omgående i kast med Hjorth/Rosenfeldts tredje bok, Fjällgraven, efter att läst ut Lärjungen. Det har tagit mig en vecka att ta mig igenom boken.

IMG_9677I Fjällgraven får vi för tredje gången stifta bekantskap med kriminalpsykologen Sebastian Bergman och hans kollegor på Riksmord. Under en fjällvandring i Jämtland upptäcker de två väninnorna en hand. När polisen anländer till platsen hittas liken efter sex personer. Två av dem identifieras snabbt men de andra fyra förblir en gåta för polisen.

Jag hade otroligt stora förväntningar på Fjällgraven men tyvärr infriades de inte. Historien är ganska långsam och blek. Jag upplever boken som något rörig men många sidohistorier som inte riktigt vävs samman. Många av sidohistorierna lämnas utan svar och tillför inte boken så mycket. Sebastian Bergman är en ganska osympatisk person som jag börjar tröttna lite på. Han är självupptagen och agerar enbart utifrån egen vinning.

Boken slutar med en riktigt spännande cliffhanger som gör att jag känner mig tvingad att läsa även fjärde boken, när den nu kan tänkas komma ut. Det är ett smart drag av författarna att sluta boken som de gör men som läsare känner jag mig lite snuvad och inträngd i ett hörn. De nödgar mig att vänta och längta efter fjärde boken trots att trean var en besvikelse.

Hjorth/Rosenfeldt – Fjällgraven får betyget 2.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.