Bokåret 2012

Innan bokåret 2013 kan börja måste jag först göra ett bokslut över 2012. Precis som övriga livet 2012 måste jag säga att bokupplevelserna var rätt lagom och lite slätstruket. Jag hade många bra, händelserika, roliga, trevliga och spännande läsupplevelser under året men saknar den där riktiga höjdarboken. Den där som kvalar in på bäst lästa lista ever, den totala upplevelsen, den där boken som utmärker sig mer än alla andra. De allra flesta böcker jag läst under 2012 påminner om varandra och jag måste erkänna att jag redan glömt bort många av dem. Men det är lite roligt att gå tillbaka till min egen lista över lästa böcker under året och kolla mina recensioner för det blev lite Aha-upplevelse.

Avseende deckare är den stora behållningen av läsåret 2012 min nya bekantskap med Jussi Adler-Olsen och Eriksson & Axlander Sundquist. Under året har jag avverkat fyra böcker av Jussi Adler-Olsen, Kvinnan i rummet, Fasanjägarna, Flaskpost från P och Journal 65. Alla fyra har varit bra på sitt sätt men de två första var de jag gillade bäst. Jussi Adler-Olsen skriver med ett bra flyt i språket, har en spännande historia och mycket trevliga och humoristiska personskildringar. Eriksson & Axlander Sundquist trilogi, Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar, var mycket otäcka men helt klart läsvarda böcker. Böckerna skildrar en obehaglig men säkert mycket trovärdig och verklighetstrogen värld av övergrepp. De två första var bland det bästa jag läst men trilogins sista bok drar verkligen ner helhets upplevelsen för mig.

20130105-185618.jpg

Jag har fått mig några goda skratt och lite feel-good känsla genom Lucy-Anne Holmes Femtio sätt att träffa den rätte, Isabel Wolff Vickis vintage butik, Lucy Dillon Ensamma hjärtan och hemlösa hundar och Hundar, hus och hjärtats längtan och Elizabeth Noble Vänskapsband.

20130105-185707.jpg

När det gäller biografier och verklighetsbaserade böcker är det främst Patrik Sjöbergs självbiografi och Shy Keenan Trasig som berört mig. Minnet och känslan av de böckerna sitter kvar långt efter att jag lagt ifrån mig böckerna.

20130105-185803.jpg

En annan bok som berörde mig under året var Markus Zusak Boktjuven. Det var en bok som innehöll det mesta faktiskt, till viss del baserad på verkligheten, spänning, fina och gripande personskildringar, viss mått av feel-good känsla, ömhet, glädje men också sorgsenhet.

20130105-185845.jpg

Inför bokåret 2013 förväntar jag mig att komma över några riktiga skatter, hitta någon bok som kan kvala in på det bästa jag läst. Bokhyllan är laddad med en drös olästa böcker och jag hoppas något ut över det vanliga kan gömma sig där.

Den som läser får se…………….

6 tankar på “Bokåret 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.