Magnifikt mästerverk

IMG_0883Vilken fantastisk lycka det var i lördags när jag äntligen fick andra delen, Blå Koral, i Louise Boije af Gennäs trilogi i min hand. Jag erkänner att jag ibland har en bestämd uppfattning om i vilket format en bok skall läsas. För mig passar Louise Boije af Gennäs böcker bäst i pocketformatet. Jag vet att det är lite löjligt men sådan är jag 😉 Jag läste första delen, Högre än alla himlar, när den kom i pocket och älskade den. Det var en extrem njutning från första till sista sidan. Allt sedan dess har jag längtat och väntat på andra delen. Av för mig okänd anledning blev andra delen emellertid fördröjd nästan ett år. Det har varit en outhärdlig väntan 😉 och nu kunde jag inte vänta längre utan lånade boken på biblioteket. Ens principer och uppfattningar i olika frågor är till för att ändras och brytas 😉

Louise Boije af Gennäs planerade trilogi handlar om ett gäng olika men sammansvetsade vänner och böckerna utspelar sig under 2000-talets första tio år. Vi får följa vännerna i deras gemenskap, glädje, sorg och vardag samtidigt som böckerna berör de händelser som inträffat i världen och vårt land under dessa år. Det är en fantastisk skildring av vår nutidshistoria. Medan jag läser böckerna får jag även göra nerslag i min egen minnesbild av händelserna som beskrivs i böckerna. Millenniumbuggar, 11 september, mordet på Anna Lindh, tsunamin, regeringsskifte, stormen Gudrun är stora händelser som omnämns i böckerna men Louise Boije af Gennäs har även en god förmåga att få med de där små sakerna som förändrats under millenniets första år. Blå Koral är en tjock tegelsten på nästan 700 sidor. Någon skulle nog känna sig lite tveksam till att ge sig på en sådan tjock bok men för mig är det ren och skär lycka.

Det här är en bok som jag fullkomligt älskar. Jag är fast från första sidan och slits mellan att avverka boken i högt tempo eller att suga på karamellen lite längre. Boken är så bra och dragningskrafters så djupt att det är helt omöjligt att lägga den ifrån mig. Under ett dygn hade jag den ständigt vid min sida, jag skrattade, mindes och grät floder. Jag var lite rädd för att Blå koral inte skulle kunna komma upp i samma höga klass som Högre än alla himlar men det gör den. Louise Boije af Gennäs skriver så vackert och levande att det är omöjligt att inte absorberas av historien. För mig är det här ett mästerverk av rang. Nu när jag läst klart boken infinner sig en viss känsla av tomhet och förtvivlan. Tomhet då jag trivs så bra i vännernas umgänge och förtvivlan då jag inte hittar några uppgifter om när tredje delen skall ges ut. Känner mig som en otålig fem åring, jag vill ha den nuuuuuuu!!!!!

Louise Boije af Gennäs – Blå Koral får betyget 5.

ps, så fort Blå Koral kommer ut i pocket ska jag klicka hem den för detta är en bok som måste finnas i bokhyllan

3 tankar på “Magnifikt mästerverk

  1. Åhhhh tack för tipset. Älskade också den första boken. Håller på att ladda ner boken i Storytel nu men håller med att jag måste köpa pocketboken sedan. Bästa böckerna vill man äga i rätt format.

  2. Har också läst första delen och är nu inne på del två, Blå Korall. Tycker Louise Boije af Gennäs skriver helt fantastiskt och det är en ren njutning att följa de sammansvetsade vännerna. Tacksamt är att boken har så många sidor vilket gör att den räcker länge 🙂
    Såg att du, för det finns väl bara en En Lundabos betraktelser, fanns med i del två, en bloggares recension. Kul 🙂 Nu har väl trean kommit ut så den ska jag köpa när jag kommer till Sverige till våren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.