En känslosam fullträff

Att ha så många olästa böcker på hög som jag har är både skönt, för jag är aldrig boklös, men också riskerar jag att glömma bort varför jag köpt vissa böcker. Framför allt är det de där böckerna som kanske inte tillhör min vanliga gebit som riskerar att hela tiden hamna underst i högen. En sådan bok är Kristin Hannahs, Den frusna trädgården. Den har legat på hög väldigt länge och det har aldrig känts som rätt ögonblick att ge sig i kast med den.

IMG_1652Men igår när jag sorterat och organiserat i den olästa högen greppade jag tag i boken och började läsa. Hade vaknat tidigt på morgonen och tänkte att jag skulle läsa en liten stund medan jag åt frukost i sängen. Mysigt och trevligt för en tidig lördags morgon. Boken började lite trevande men eftersom jag vaknat så tidigt ville jag ligga kvar i sängen ett tag till så jag ”uthärdade” med läsningen lite till. Ganska snabbt vände dock uppfattningen om boken och jag var fast. Det gick absolut inte att slita sig. Är glad att jag inte hade några direkta planer för lördagen eller viktiga åtaganden som krävde min uppmärksamhet. Detta efter som jag blev helt förtrollad av boken, läste, grät, skrattade och var helt uppslukad. Det bar sig inte bättre än att det blev många timmar i sängen för jag kunde verkligen inte lägga den ifrån mig förrän den var utläst.

Den frusna trädgården handlar om de väldigt olika systrarna Meredith och Nina. De har växt upp med en känslofull fader men en mor som verkade helt ointresserad av sina barn. Deras tillvaro kullkastas då fadern hastigt avlider. På hans dödsbädd lovade systrarna att försöka lära känna sin mor bättre och förstå varför hon var som hon var. Den yngre systern Nina är uthärdig i sina försök att framtvinga berättelsen om moderns historia.

Det är en känslosam och gripande historia som trollband mig under flera timmar. Språket är levande och flytande och vi som läsare bjuds på både en känslomässig men även historisk resa genom tiden.  Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och vid några tillfällen hulkgrät jag. Lämnade bara sängen för att hämta näsdukar. Egentligen är det en ganska enkel bok och jag tror att ens upplevelse av den beror oerhört mycket på vilken sinnesstämning man är i när man börjar läsa den.

Jag skulle rekommendera att man läser boken inom hemmets fyra vrår. På bussen eller stranden skulle det kunna bli lite tryckt stämning om man brister ut i högljud gråt 😉

Betyget kanske blir lite högt, om jag läst boken vid annat tillfälle kanske jag skulle upplevt den på annat sätt, men igår kändes boken som en fullträff, som en värdefull juvel!

Kristin Hannah – Den frusna trädgården får betyg 5.

1 tanke på “En känslosam fullträff

  1. Jag håller med om att sinnesstämningen när man börjar läsa nog är avgörande för upplevelsen av den boken. Jag läste den för något år sedan och minns faktiskt bokens innehåll mycket bra (inte vanligt kan jag berätta). Dock var jag lite besviken på slutet som jag tyckte blev lite väl banalt. Men hellre en ”happy ending” än ett öppet och oförklarat slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.