Den aningslöse

IMG_3315Förra helgen bjöd på riktigt fint väder här i Lund, pysslade och fixade med min balkong. När jobbet var slutfört var det jag som sjönk ner i vippstolen för att avverka årets första bok på balkongen. Boken som fick äran att vara årets första blev Tage Åströms debutroman, Den aningslöse.

Som jag skrev i förra recensionen verkar det gått en inflation i polisromaner med sitt ursprung i Peter Rätz historia. Nu är ju förvisso inte Peter ensam i Sverige att haft uppdrag som infiltratör i Sverige men han är väl den som är mest känd och gjort allmänheten uppmärksam på att svensk polis använder ”vanliga” svenskar för att utföra en del av sitt arbete. Det finns inget i boken som berör Peter Rätz men jag nämner honom eftersom Tage Åström arbetat som polis under mer än 25 år och varit en av manusförfattarna till den populära serien Johan Falk.

Den aningslöse känns väldigt mycket som en bokform av Johan Falk. Det är inget fel i det för historien är lagom spännande och karaktärerna trevliga men det känns väldigt igenkännbart för mig som sett alla filmerna om Johan Falk.

Det märks att Tage Åström är polis och välbevandrad i de miljöer han skriver om. I många avseenden känns det trovärdigt även om historien självklart är tillspetsad för att passa i den litterära världen.

En helt okej bok som passar i vippstolen men jag kommer snabbt att glömma bort den. Ger inte något bestående intryck.

Tage Åström – Den aningslöse får betyg 3.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.