Bokklubb – Outsider

IMG_3469I tisdags var det dags för månadens träff med bokklubbsgänget. Lika trevligt som vanligt. Denna gång hade vi läst Torbjörn Flygts Outsider. Det är en fortsättning men ändå en fristående historia på Torbjörns Augustprisade Underdog.

I Outsider har Johan flyttat till Lund för att läsa på Juridicum. Han bor på korridor och sällskapar med Helena som bor i ett kompiskollektiv. Vi får följa honom under studierna och i det samtida Sverige under 1980-90-talet. Boken berör ämne som att växa upp, passa in i ovana miljöer och familjeband.

För mig är det här en väldigt underhållande bok som fängslar mig oerhört mycket. Tor att en stor del av min fascination för boken beror på att den utspelar sig i mitt älskade Lund. Jag känner så väl igen de omgivningar som karaktärerna rör sig i. Detta faktum gör boken en aning mer personlig och levande.

I vanlig ordning hade vi rätt spridda uppfattningar om boken. Fanns någon uppfattning om att Johan var en rätt trist karaktär som saknade djup men å andra sidan kunde vi även känna att han var rätt verklighetstrogen för en ung kille som lämnar arbetarklassens Malmö för det akademiska Lund.

Jag är förvisso ett par år yngre än bokens Johan men kan ändå relatera till det samtida Sverige som beskrivs i boken. Jag kan varmt rekommendera dessa två böcker före r som ännu inte läst dem.

Torbjörn Flygt – Outsider får betyget 4.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.