Bok utanför min vanliga genre

IMG_3573Under väldigt lång tid har jag haft Håkan Nesser, Levande och döda i Winsford liggandes på sängbordet. Har fått låna boken av en kollega och jag har ofta haft lite dåligt samvete över att jag inte börjat läsa den. Kände att jag inte kunde komma tillbaka från semestern utan att avverkat den så i går gav jag mig i kast med den. Anledningen till att boken fått ligga till sig så pass länge är att jag är något tveksam till Nesser. Jag har tidigare uppfattat hans böcker och karaktärer som lite småtrista. Men min kollega menade att denna bok skiljer sig från hans tidigare böcker.

Efter familjebekymmer lämnar svenska Maria Sverige och beger sig ut på en resa och under några månader bosätter hon sig i den lilla byn Winsford på den engelska landsbygden. Hon är förtegen om sitt liv och försöker hålla avstånd till de andra invånarna.

Boken utspelar sig växelvis i nutid och med glimtar från Marias personliga historia. Tempot i boken är något långsamt för mig men uppbyggnaden av boken gör den fängslande och den är tillräckligt bra och spännande för att jag ska vilja fortsätta läsa den. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är jag gillar för det är en bok som skiljer sig oerhört mycket från min vanliga genre men det finns en mystik som fångar min uppmärksamhet.

Jag är oerhört positivt överraskad av denna läsupplevelse. Förstår verkligen att min kollega tyckte att det var en bok jag borde bekanta mig med. En bok som jag är glad att jag läst för att möta mina egna fördomar och förutfattade meningar. Dock är schvungen lite för sävligt för att jag ska kunna ge boken riktigt höga poäng.

Håkan Nesser – Levande och döda i Winsford får betyg 3.

2 tankar på “Bok utanför min vanliga genre

  1. Nej, säger jag, den föll mig inte i smaken. Han kunde ha hittat på ett bättre slut än det där med bilnyckeln. Det känns som om han kör på rutin nu, hans tidigare böcker är bättre. Tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.