Ny bekantskap

IMG_3968Av två oberoende personer har jag fått tipset på att läsa Lee Child. Både trodde att detta skulle kunna vara något för mig och det är ju inte fel att få förslag på en författare som jag inte läst och där det finns en uppsjö böcker att avverka. Den första boken om Jack Reacher är Dollar.

Jack Reacher är förre detta militärpolis som lämnat sin tjänst och åker runt som en vagabond i sitt hemland USA. Han hoppar av bussen i en sömnig liten håla. Han hinner knappt av bussen innan han tas av polisen misstänkt för två mord. Som den något överlägsne och i viss mått självgode man han är börjar han egna efterforskningar och snart står det klart för i vart fall en av poliserna i staden att Jack Reacher är en man att räkna med.

Det här är en hyfsat spännande och underhållande bok som fungerar utmärkt som förströelse. Det är ingen bok som aspirerar på nobelpriset men tillräckligt fängslande för att jag ska vilja ge mig i kast med nästa i serien. Tempot i boken är lite mer som om det är skrivet som filmmanus än som bok. En av böckerna har filmatiserats med Tom Cruise i rollen som Jack Reacher. Jag har inte sett filmen men efter att läst Dollar ställer jag mig oerhört frågande till valet av skådespelare. Mer olika kan de knappt bli.

Det jag fascineras mest av är att Lee Child är engelskman boende i New York. Det som imponerar på mig är att han på ett väldigt bra sätt beskriver det amerikanska sättet att förhålla sig till sig själva. Personerna är självupptagna och skildringen av en håla i USA klockren. Mentaliteten är trovärdig, utifrån de erfarenheter jag har av att själv bott en tid i det stora landet i väst.

Jag kan bara rikta ett stort tack till de två personer i min närhet som introducerade mig för dessa böcker. Har nu en uppsjö av böcker att vid lämpliga tillfällen plöja mig igenom. Böckerna är inte av den karaktär att jag kommer avverka alla i ett svep men en då och då kommer funka utmärkt.

Lee Child – Dollar får betyg 3

1 tanke på “Ny bekantskap

  1. Pingback: Bokåret 2014 | En Lundabos betraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.