Årets tredje bok

I torsdags var det dags för årets första bokklubb på jobbet. Boken vi läst denna gång var Siri Hustvedt, Den lysande världen.

Boken är en skönlitterär skildring av den kvinnliga konstnären Harriet Burden. Hon får inte den uppmärksamhet hon som hon anser sig förtjäna så som ett test får hon tre män att ställa ut hennes konstverk under deras namn. Konstverken röner stor framgång.

Upplägget av boken är helt skiljt från något jag tidigare läst, historien skildras genom dagboksanteckningar av Harriet, intervjuer med hennes barn och vänner, utklipp från tidningar m.m. det är spännande och intressant men lite svårt att komma in i. Sedan måste jag ju säga att det är extremt pretentiöst att göra ”påhittade” fotnötter.

Boken beskrivs som en deckare i konstmiljö, vilket var en anledning till att jag la min röst på denna bok när vi skulle rösta. Men dessvärre är detta så långt ifrån sanningen man kan komma. Det föreligger ingen spänning alls utan boken är en skildring en kvinna i New York, hennes liv och relationer.

Som sagt det här var en svårläst bok som inte riktigt föll mig i smaken. Men dess annorlunda upplägg utmanande min läsning och det fanns intressanta infallsvinklar i manligt och kvinnligt. Sedan är boken ett praktexemplar på varför jag gillar att vara med i bokklubb så mycket, inget jag själv valt men en genre som utmanar och vidgar mitt läsande. En annorlunda och fascinerande bok men jag har svårt att rekommendera någon att ge sig i kast med den.

Vi bar bara två stycken som lyckats ta oss igenom hela boken och en med bara några sidor kvar. Då vi får böta 20 kronor om vi inte läser boken ökade vår kassa med gigantiska summor 😉

Siri Hustvedt – Den lysande världen får betyg 3

3 thoughts on “Årets tredje bok

  1. Spännande, även om jag avstår från att läsa. Det räcker med att läsa din recension och den kittlar litet…. Kul med böter…. hittar ni på något kul för de pengarna senare!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.