Bok 21 för året

Vår senaste bok i bokklubben på jobbet var Gardet av Staffan Malmberg. En mycket intressant och tänkvärd bok som handlar om Johannes. En dag när han står vid ett övergångsställe rinner bägaren över för honom. En motorcykel som väntar på grönt accelererar och drar upp motorn till max vilket väcker Johannes dotter som tidigare stillsamt sov i vagnen. Johannes beslutar sig för att inte stilla tiga över folks nonchalans mot varandra utan han börjar agera. Snart befinner han sig mitt i ett garde som tar lagen i egna händer för att markera folks oförrätter.

Som sagt det här är en intressant och tänkvärd bok om vad som händer i ett samhälle om man väljer att agera utanför vanliga normer och regler. Den är välskriven och har många poänger. Jag är fängslad och sträckläste boken en lördagsmorgon innan frukost. Dock är den något för kort för allt som händer i den. Om boken inleds med irritation över en accelererande motorcykel är det inget mot den hastighet som bokens händelser stegrar sig i. Händelseutvecklingen går för fort och når höjder som gör boken icke trovärdig.

Som extra krydda till upplevelsen av boken läste jag på eftermiddagen i tidningen om att det höll på att rekryteras till ett medborgargarde i Helsingborg….

Staffan Malmberg – Gardet får betyg 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.