De aderton

IMG_8882I dag släpps journalisten Anton Bergs debutroman, De aderton. Boken är en fiktiv roman men som har sin utgångspunkt och stomme i verkliga händelser.

Bokens huvudkaraktär är radiojournalisten Axel Sköld som arbetar med reportage för P 3 dokumentär. Han har i sina efterforskningar om svensk vapenindustri kommit över bilder på en man som florerar vid flera spektakulära händelser i vårt land. Axel vill publicera sina teorier om att han har Olof Palmes mördare på bild men hans chefer är av en annan åsikt. Axel Sköld är dock fast besluten att inte ge upp sina efterforskningar och snart kommer han en organisation på spåren, en sammanslutning av personer som verkat i generationer tillbaka och som verkar ha stort inflytande i nyckelfunktioner i vårt lands styrning.

Det här är en välskriven bladvändare som är svår att lägga ifrån sig. Jag är fängslad av historien men också lite förundrad över att så många författare just nu bygger nya böcker kring hypoteser runt mordet på Olof Palme. En annan person som florerar i många böcker nu är Cats Falck, en person som även nämns i De aderton. Det är alltid en extra spänning och dimension när verkliga händelser vävs in i fiktiva romaner men tyvärr har jag ju redan läst om Olof Palme och Cats Falck i andra böcker varför det inte kändes så nydanande. Dock blir boken väldigt aktuell när jag i dagarna ser att nya personer förhörs gällande mordet på Olof Palme, så kanske är det ett ämne som kan leva kvar länge i flera olika böcker.

Men överlag är detta en trevlig läsupplevelse som ger bra förströelse för stunden och boken slutar på ett sådant sätt att Anton Berg lämnar en öppning för att det kan komma fler böcker om radiojournalisten Axel Sköld. Jag har absolut en önskan om en fortsättning då karaktärerna är trevliga, smarta och intressanta.

Anton Berg – De aderton får betyg 3.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.