Ett frågetecken är ett halvt hjärta

Det är inte ofta men ibland får man tag på en bok som är långt över alla förväntningar, som verkligen berör och väcker känslor. Det är när jag får en sådan bok i mina händer som jag kommer ihåg varför jag älskar att läsa så mycket.

I veckan har det varit fint väder här i Lund, ingen vind och solen gjort sig påmind om sin existens. En eftermiddag tog jag ut infravärmaren, en filt, en kopp kaffe och gick ut på balkongen och läste en stund. Boken som jag totalt gick upp i var Sofia Lundbergs andra roman, Ett frågetecken är ett halvt hjärta.

Boken handlar om Elin som lever men sin man, dotter i New York. Hon är en framgångsrik fotograf och livet synes vara lyckligt men hon plågas av minnen från sin barndom och uppväxt. Det här är en fantastiskt vacker berättelse om hur det osagda ibland påverkar vårt agerande i en utsträckning som kan vara obegripligt för omgivningen. Det är en skicklig beskrivning om relationer över generationer och att närhet och gemenskap inte alltid behöver vara förenat med biologiska blodsband. Det är en väldigt välskriven och genomtänkt bok. Karaktärerna har fått mänskliga och fina egenskaper som gör dem igenkännande och lätta att ta till sitt hjärta.

Jag blir så oerhört berörd över samspelet mellan karaktärerna, jag blir varm i hjärtat och det var otänkbart att sluta läsa innan boken var slut. Jag skrattade och log igenkännande mellan varven men grät även ohämmat. Det var stört omöjligt att hejda tårarna att trilla likt syndafloden nedför mina kinder.

Det är en bok som lämnar ett tomrum efter sig när jag stänger igen den och nu hoppas jag verkligen att Sofia Lundberg kommer skriva en ny bok.

Betyget för denna bok han inte bli annat än högsta möjliga.

Sofia Lundberg – Ett frågetecken är ett halvt hjärta får betyg 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.