Bok – Falska vänner

Det är intressant att fundera på vad det är som gör att vi fastnar i en bok? För oftast när man läser recensioner av böcker är uppfattningarna och intrycken så olika. För min del krävs att karaktärerna är intressanta och tydliga i sina personligheter. Att boken är skrivet med ett bra följsamt språk. Att historian håller ihop och att boken faktiskt lever upp till dess beskrivning på baksidan. Detta är några av grundstommarna som måste finnas för att jag ska bli riktigt fat i en bok.

Årets första bok, Falska vänner av Jane Harper, såg jag i ett ställ på biblioteket och lånade den lite på vinst och förlust. Någonstans i bakhuvudet hade jag sett boken fladda förbi på sociala medier och att omdömena var positiva. En första indikation på att boken kanske inte riktigt var i min smak var att det tog nio dagar att ta mig igenom den. Började läsa den på nyårsafton och det var aldrig med riktig lust som jag tog fram boken om kvällarna.

Falska vänner handlar om fem väldigt olika kvinnor som är ute på ett företagsevent. De ska under några dagar vandra i den australiska vildmarken. De går vilse och när de väl hittar civilisation saknas en av kvinnorna. I räddningsarbetet för att hitta den försvunna kvinnan blir det allt tydligt att de fyra andra kvinnorna bär på hemligheter. Snart utkristalliserar sig att det förekommit mobbing, maktspel, svek, lögner och att de alla är beredda på att göra vad som helst för att skydda sig själva.

När jag läste om boken på baksidan lät det som en väldigt spännande bok men tyvärr upplever jag den som något osammanhängande och med väldigt många sidohistorier som inte riktigt för huvudberättelsen framåt. Det tog väldans många sidor innan jag kunde urskilja de olika karaktärerna. Min upplevelse är att det är en rätt stolpig och splittrad bok. Tror faktiskt den hade gjort sig mycket bättre som film än som bok. Karaktärerna saknar tydliga personligheter och det förekommer så sjukt många olika människor i denna bok.

Det här är en bok som inte lämnar några spår efter sig i mitt minne. Den gav mig faktiskt väldigt lite behållning. Var på väg att skriva att den inte gav någon behållning alls men det var fel….behållningen var att den utspelade sig i Australien och jag fick drömma mig tillbaka till min egen resa i den australiska vildmarken för några år sedan. Men utan min egen upplevelse av miljön hade jag inte kunnat föreställa mig den.

Hoppas verkligen att jag under 2019 kan uppleva bättre läsäventyr än så här!

Jane Harper – Falska vänner får betyg 2/5.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.