76 (av 365): 3 Alla dessa svåra semesterval

Alltid alla dessa svåra semesterval, vart ska vi åka härnäst? Världen är så stor och det finns så många platser jag vill besöka. När ska man åka vart och hur ska man ta sig dit? Både jag och J är stora fantaster av att resa och vi är väldigt bra på att resonera oss fram till nya och spännande resmål. Innan vi träffades hade vi båda rest en hel del men till lite olika resmål. Våra första gemensamma resor gick till platser som ingen av oss tidigare besökt för att vara så jämbördiga som möjligt på resmålet. Båda lika förvirrade och förväntansfulla för ett nytt resmål.

I somras började vi så smått prata om att det vore kul att tågluffa, i ungdomen var jag för feg, osäker och för lat för att ge mig ut och tågluffa. Men ju äldre jag blivit ju mer uppskattar jag friheten i oplanerade resor på egen hand. Jag och J har gjort tre långresor med bil genom Europa tillsammans och en flashpacking i Thailand men nu kanske det är dags för att åka tåg!

På senaste tiden har det alltmer börjat pratas om tågresor som transportmedel. Jag gav J denna tidning i julklapp och i går var jag på föredrag på Lunds stadsbibliotek om just tågresor. Tyvärr var det inget bra föredrag och jag fick inte så många bra tips med mig hem.

Men jag kan ändå se fördelar med att ge oss ut och tågluffa, jämfört med bil eller flyg

 1. Stor frihet
 2. Vilsamt, båda kan vila och slappa under resan. När man kör bil måste en vara fokuserad på körningen
 3. Enkelt att kliva av tåget mitt i en storstad. Med bil måste man alltid tänka på parkering och stressfull körning i en storstad.
 4. Resan i sig är ett äventyr
 5. Även om flyg kan kännas som det snabbaste sättet att ta sig är det lätt att glömma bort alla ställtider, tid att ta sig till flygplats, väntetider, passkontroller, vänta på väskor m.m.
 6. Bra för miljön!

Men som sagt världen är gigantisk och det finns så många platser att besöka. Vem vet, kanske spenderas sommaren i Sverige!

9 thoughts on “76 (av 365): 3 Alla dessa svåra semesterval

 1. Härligt med semesterresor och tåg är miljösmart alternativ. 🙂 Vi har åkt tåg till dottern i Luleå flera gånger, men jag måste erkänna att jag tycker att det är ganska jobbigt att sova på tåg och med ofräscha toaletter…

  • Jag håller med dig, sova på tåg är ingen höjdare. Pluggade i Östersund några år och åkte då nattåg till Lund. Var inte så skönt och jag var lite skakig i kroppen i några dagar. Tror att om vi tågluffar får det bli tåg på dagen

 2. Älskar att resa! Men numera har vi en trettonåring och en fjortonåring i familjen, och de har bestämda viljor de också. Fjortonåringen vägrar flyga av hänsyn till miljön och trettonåring vill flyga till platser långt bort… Jag har varit inne på samma idé som ni, att tågluffa, men jag har inte fått med mig familjen på det än. Nu lutar det åt att åka till Gotland en vecka och om jag inte får med mig familjen på en Sverige semester tror jag att jag åker ensam. Vet dock inte om jag vill norrut eller söderut. Det lockar att åka över till Danmark, så kanske blir det söderut. Kul är det i alla fall, att resa 🙂

 3. Låter spännande att tågluffa och ett smidigt sätt att ta sig från en plats till en annan. Tågluffade när jag var sjutton år vilket inte var igår. Att resa är helt underbart och att ha möjligheten är något jag är mycket tacksam för. Fast nu är det lite knepigare när vi har Fanny vovven men nästa vecka väntar Andalusien. Ska bli spännande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.