119 (av 365): 76 Färgexplosion

I påsk var vår mat en riktig färgexplosion. Varken jag eller J är några frukostfantaster till vardags, äter mest något för man måste, men till helgen när vi har gott om tid smakar en frukost mycket bättre. Hittade ett recept på kalljästa frallor som vi gjorde på torsdagskvällen. I vanlig ordning följde jag inte receptet utan anpassade det efter vad vi hade hemma. För att få till den riktiga färgexplosionen bytte jag ut en del vatten mot rödbetsjuice. Ett väldigt lätt recept, degen behöver inte knådas, bara röra ihop, sätt in i kylen över natten. Lättgjorda men väldigt goda! Lyx med varma nya bullar på morgonen.

Kalljästa rödbetsbullar
12 stycken

25 gram färsk jäst
2 dl ljummet vatten / 2 dl rödbetsjuice
1 msk honung
1 tsk salt
4 msk linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl havregryn
1 dl rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:
Rör ut jästen i vatten och rödbetsjuice. Tillsätt honung, salt, linfrö, solrosfrö och havregryn och rör om väl. Rör ner rågmjöl. Tillsätt därefter vetemjöl i omgångar. Degen ska vara lite lös och grötaktig. Degen behöver inte knådas, rör bara om ordentligt. Täck med en bakduk och sätt in i kylen över natten.

Sätt ugnen på 200 grader

Dra ut ut 12 bullar av degen. Lägg på en plåt och låt jäsa 10 min under bakduk.

Grädda bullarna i ca 13-15 min. Låt svalna på galler en liten stund.

 

Som bonus får det även bli en annan färgexplosion från helgen. Jag hade hittat tips på instagram om hur man färgade påskäggen med naturlig färg. Kokade ägg tillsammans med en 1 bit rödkål och 1 tsk ättika.  När äggen kokats klart lät jag dem ligga kvar med rödkålen i vattnet över natten i kylen (satte in kastrullen i kylen först när vattnet svalnat). På morgonen hade äggen denna fina blå färg, en färgexplosion.

 

 

3 tankar på “119 (av 365): 76 Färgexplosion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.