Bok – Det första chiffret

Jag har av någon anledning fått för mig att jag inte är så förtjust i historiska böcker utan föredrar böcker som utspelar sig i nutid. Denna villfarelse är vid närmare eftertanke ganska lustig eftersom jag tidigare älskade böcker som utspelade sig under första och andra världskrigen. När jag började läsa böcker i mitten av åttiotalet avverkade jag böcker av bland annat Noel Barber, Judith Krantz och Jacqueline Briskin på löpande band. Alla utspelade sig i historisk miljö och jag tyckte de var fantastiska. Men någonstans under årens lopp har böckers karaktär ändrat skepnad och det har inte blivit några historiska böcker på flera årtionden för min del.

När jag såg att Denise Rudberg kommit ut med en ny bok som utspelar sig i historisk miljö var jag oerhört kluven. Jag tycker om sättet Denise skriver på men skulle jag stå ut med att boken utspelar sig i en annan tid? Efter att sett positiva omdömen om Det första chiffret på instagram beslöt jag mig för att ge den en chans. Men jag får erkänna att det var utan större entusiasm jag bar hem boken från bibblan och började läsa den.

Det första chiffret är första delen om tre unga kvinnor med olika bakgrund men vars liv vävs samman under andra världskrigets Stockholm. De tre kvinnorna rekryteras för att avkoda meddelanden och deras arbete visar sig för viktig betydelse för rikets säkerhet.

Först och främst får jag rikta ett stort tack till Denise Rudberg som lyckades omvända mig igen. För trots allt, om en författare är skicklig på att skriva har det ingen betydelse vilket årtionde boken utspelar sig i. Allt handlar i grund och botten om en intressant historia och bra skildringar av relationer för att fånga mitt intresse. Denise Rudberg är oerhört skicklig på att måla människor från olika miljöer och få dem att interagera med varandra på ett naturligt sätt.

Det här är en lättläst, välskriven, intressant och fängslande bladvändare som jag sträckläste. En trivsam och behaglig berättelse om tre unga kvinnor och den vänskap som växer fram mellan dem. Men det är även en intressant skildring av hur Sverige drabbades och påverkades av andra världskriget.

Nu kommer jag vänta otåligt och ivrigt på uppföljaren! Under vänteperioden får jag kanske utmana mig än mer och läsa fler böcker i historisk miljö 😉

Denise Rudberg – Det första chiffret får betyg 4/5

2 tankar på “Bok – Det första chiffret

  1. Jag har tvärtom alltid älskat historiska romaner men varit tveksam till Rudberg :). Men jag gillade också den här och kommer att läsa fortsättningen när den kommer.

  2. Pingback: Bok – Juli | En Lundabos betraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.