Bok – Skuggans lag

Det sitter så djupt rotat i mig att läsa böcker i ordning. Men ibland så kanske det går lite överstyr när jag inte riktigt har koll på författaren. Senaste tiden har det börjat dyka upp bilder på Simon Häggströms bok, Flickorna som sprang, på instagram. Jag hade ingen koll på vem han var men omdömena om boken lockade mig att googla på honom. Såg att Flickorna som sprang var den tredje bok han gett ut. Eftersom jag vill läsa i ordning reserverade jag de två första på bibblan, lite utan att läsa på om böckerna.

Simon Häggström är polis och har under många år arbetar i prostitutionsgruppen i Stockholm. I de två första av hans böcker, Skuggans lag och Nattstad, beskriver han den verklighet han arbetat i under flera år. Han beskriver på ett naket sätt den utsatthet som kvinnorna på gatan lever i. Skuggans lag ger en inblick i en verklig värld som är så långt mer brutal och omänsklig än vad som går att föreställa sig. Det är en skildring av kvinnornas historia men även en gestaltning av männens som köper sex.

Boken är oerhört välskriven och fängslande. Den är skriven på ett begripligt sätt för gemene man om hur livet ter sig för de prostituerade, sexköparna men även polisens arbete. När jag började läsa visste jag inte att det var en dokumentär/biografi men jag blev på inget sätt besviken. Det är en viktig bok som jag tycker många borde läsa. Den är brutal, läskig och otäck. När jag läste kändes berättelserna så overkliga att det ibland var tvunget att påminna mig själv att allt är hämtat från verkligheten. Det är en viktig och välskriven bok som ger mig som läsare en inblick i en fasansfull verklighet men för att tilltala och nå ut till den stora massan av läsare tror jag att boken hade behövt kortas ner något. Jag tror att det finns en risk att en del slutar läsa efter ett tag då historierna kan upplevas som avskräckande och svåra att ta till sig. Men även om det är en hjärtskärande läsning vill jag rekommendera boken! Läs och begrunda den verklighet som många människor lever i vårt samhälle.

Jag kommer att läsa även den andra delen, som även den är en dokumentation över Simon Häggströms arbete med utsatta kvinnor. Med denna bok visar han att han hanterar det skrivna språket på ett lättförståeligt med fängslande sätt. Jag ser även fram emot att läsa Flickorna som sprang som är en fiktiv roman.

Simon Häggström – Skuggornas lag får betyg 4/5

1 tanke på “Bok – Skuggans lag

  1. Pingback: Bok – Juli | En Lundabos betraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.