Bok – De kallar mig Solvallamördaren

Mellan varven tycker jag det är intressant att läsa biografier. Men att skriva en biografi är inte lätt, det gäller att historien inte blir för kletig och ursäktande för folks agerande. När jag lånade Janne Raninen, De kallar mig Solvallamördaren, var jag lite orolig att det skulle vara en gråtmild beskrivning om en pojke som svikits av samhället. Men min oro var inte befogad.

I boken får vi följa en ung pojkes uppväxt och utveckling i ett miljonprogram. Janne Raninen träder tidigt in i den kriminella världen och innan 20-års ålder skjuter han den ökände Dragan Joksovic till döds på Solvalla.

Detta är en oerhört välskriven och nyanserat skriven biografi. Jag upplever att Janne Raninen har god självinsikt och tar ansvar för de handlingar han gjort. Hela boken är en bra beskrivning om hur uppväxtförhållanden kan gör att livet tar en krokig och problematisk väg. Som läsare får vi en bra inblick i den kriminella världen och de band som finns men även hur skör vänskapen kan vara. Vem kan man lita på när det verkligen gäller? Boken är skriven på ett sakligt sätt men rymmer också mycket känslor.

Jag tycker att detta är en bra och helt klart läsvärd bok som ger inblick och viss förståelse för en värld som är främmande för det flesta av oss människor.

Janne Raninen – De kallar mig Solvallamördaren får betyg 4/5

1 tanke på “Bok – De kallar mig Solvallamördaren

  1. Pingback: Bok – September | En Lundabos betraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.