Patrik Sjöbergs självbiografi

Jag har haft lite stiltje i mitt läsande sista tiden. Har brottats lite med Patrik Sjöbergs, Det du inte såg.

Hur recenserar man en biografi utan att klanka ner på en annan människas uppfattning om sitt liv?

Jag är inget jätte fan av Partik Sjöberg, det är lätt att uppleva honom som kaxig och lite störig. Men efter att läst hans bok förstår jag mycket bättre att det är en attityd som delvis ålagts honom via massmedia. Han är smart och använder sitt varumärke på bästa sätt. För kanske på grund av hans kaxighet får han uppdrag för att arrangörer och programmakare vill att han ska skapa debatt. Men oavsett av vad man tycker om Patrik Sjöberg som person kan ingen ta ifrån honom hans idrottsliga prestationer. Han har trots allt hoppat 2,42 och innehaft världsrekordet.

Boken började bra och intressant men efter ett tag fick jag nog av hans kaxighet och var tvungen att lägga ifrån mig boken i några dagar. Jag pratade med min kollega som jag fått låna boken av och hon såg ut som ett levande frågetecken när jag klagade på hans kaxighet och självgodhet som präglade boken. Men mot slutet av boken träder en annan Patrik fram, en oerhört ödmjuk och insiktsfull person får läsarna stifta bekantskap med. På ett väldigt nyanserat och ickedömande sätt beskriver han de övergrepp han utsattes för som barn av sin styvfar och tränare. Efter att läst klart boken är det faktiskt bilden av den ödmjuka Patrik som stannat kvar i mitt minne. Jag förstår varför min kollega såg ut som ett frågetecken när jag klankade ner på boken. Det är en förvånansvärt välskriven och välbalanserad bok. Patrik Sjöberg är öppenhjärtlig när han beskriver sitt liv. Han erkänner sina fel och brister och för det ska han verkligen hyllas. Jag vill verkligen rekommendera andra att läsa boken för en inblick i en av våra största idrottsmäns liv.

Patrik Sjöberg med Markus Lutteman – Det du inte såg får betyget 3

2 tankar på “Patrik Sjöbergs självbiografi

  1. Jag har aldrig gillat honom, men jag läste boken och har helt ändrat uppfattning! Attityden han har/har haft beror nog delvis på hans upplevelser. Och som du säger man får en helt annan bild av honom. Det är en annan Patrik som träder fram….jag också rekommenderar varmt boken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.